Courtyard Mews House in Dublin

This courtyard house slots into the rear garden of a traditional Georgian residence in Rathmines; the entire site is formed as a walled garden of two courtyard spaces, with the bedrooms at the first floor in a bridge crossing the site bounding walls. Below this bridge, the open ground floor plan arrangement is bound in sliding glass walls; multiple transparencies and reflections of glass transform the quality of light through day and night. A screen of tensioned steel rods supporting timber stair treads separates the spaces for eating and cooking from the lounge area, accessing bedrooms above and and down to a studio, complete with a light well connecting this lower level to the courtyard above.

View to sky from lowest level

 

Living spaces at ground floor opens up to exterior courtyards

 

 

Reflected trees, opalescent glass

 

Layered glass facade to bedroom ‘bridge’ over walled garden

 

 

Sections through courtyard, top, and stairs, above

Black timber treads suspended between steel tension rods, hung from the first floor above

Glass screen detail

 

Entrance in rusted steel

 

 

 

 

RIAI Award Winners, 2017