Cluid Housing

This new head office for Cluid Housing Association involved the interior planning and spatial design for 6 floors of offices, meeting spaces and staff facilities, within an existing fully glazed building facing west over former timber yards in Dublin Docklands. The design of the interior working environments for 100 staff stemmed from our discussions about what transforms a generic office space into a great place to work. Cluid have consistently been awarded for their progressive approach to Corporate Social Responsibility in the workplace, and our challenge was to find architectural and environmental design solutions that could sustain staff well-being and comfort. Good connection to the external environment with views of the changing weather was a key strategy, carefully setting out all work stations in relation to fabric screens to shade from the sun and soften the acoustics. The use of natural materials and colour tones throughout assists with way-finding in circulation routes, and brings appropriate changes in atmospheres for the dining, meeting or working spaces. New furniture, joinery and fittings throughout the building were designed by PAC Studio, whilst  graphic design, way-finding and other branding elements were developed in collaboration with Red Dog.

 

Walnut reception desk and flooring

 

Guest waiting ‘booth’ and overview to reception

 

Zig-zag acoustic screens and continuous desks designed for acoustic control

 

Sinuous and continuous desking

 

Cafe booths, Irish ash

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cafe, former dockworkers on wall

 

Model studies for lighting screens

 

Graphics orientate wayfinding in stairwells

 

RIAI Award Winners, 2017