Milltown Mews

This existing cottage has a beautiful setting within trees along the banks of a river. This necessitated the use of light from the sky to illuminate the interior spaces, with extensive opening up of the structure to provide a variety of daylight conditions, through the day and across the seasons.

The front facade of the cottage maintains the material qualities of the terrace, with brick, bronzed aluminium, concrete and galvanised steel used to provide detail and interaction. Concrete steps to sit outside, sliding panels of glass and woven brickwork for ventilation.

Rear courtyard and bay window

Polished concrete flooring and the reflected light from white planes of enclosure unify the ground floor living spaces

Entrance area, with lounge to left and kitchen to right

Stair from below – a curl of black steel

 

Lounge area looking west to garden

View to street and river beyond from breakfast room

Original cottage elevation retained and extended to end of terrace

Details of brickwork at ventilation openings

RIAI Award Winners, 2017