Turning a terrace in Sandymount, Dublin 2010

This unusual property was built on the site between two terrace gables, at an existing laneway to the backlands. As a result, the existing house included a parallelogram plan to the main house, with a small return to the rear. Our proposals bring the entire ground of the site into the living space, through integrating the interior open plan to the exterior south west courtyard, with continuous surfaces connecting spaces. The stair is relocated to release useful rooms within the constraints of the site, whilst a folding plate roof ‘joins the dots’ between the adjacent terrace conditions to give a variety of spatial conditions at the first floor, with roof windows allowing light to stream into the core of the plan.

Views of stairwell void

Folded ceiling plane in bedroom, sun screens to exterior

View of development model

 

 

Facade detail

Development plans

 

Website Design and Copyright: PAC Studio Limited